fbpx

Solmussa voimatreenin kanssa – mikä avuksi?

Voimaharjoittelun hyödyt ovat tunnistettu viimein jo valtamediassa asti. Onkin vaikea keksiä toista aktiviteettia, jonka hyödyt ovat yhtä laaja-alaiset aina suorituskyvyn kehittämisestä yleisen toimintakyvyn edistämiseen. Muita vähintäänkin mukavia sivuvaikutuksia ovat luuston vahvistaminen, aineenvaihdunnan terveyden kehitys ja jopa psykologiset hyödyt. Jos samat hyödyt saisi paketoitua pillerimuotoon, ainoa ongelma olisi kysyntään vastaaminen.

Toisin sanoen, voimaharjoittelua kannattaa tehdä muodossa tai toisessa. Ainoa jäljelle jäävä kysymys kuuluu, että miten? Internetin pohjustamalla tiedon valtatiellä tieto ei lopu kesken jopa siinä määrin, että täysin vastakkaisia neuvoja löytyy kasapäin. Vähemmästäkin menee hämmennyksiin.

Kuulostavatko seuraavat skenaariot tutuilta?

1. Haluaisit aloittaa voimatreenin, mutta et tiedä miten päästä alkuun. 

Kaikki toimialat vaativat erikoisosaamista ja mitä korkeammalle mennään, sitä enemmän osaamista tarvitaan. Alkuun pääsee kuitenkin hyvin yksinkertaisilla toimilla. Jos voimaharjoittelun tavoitteen haluaa purkaa mahdollisimman yksiselitteisesti, se voisi kuulua seuraavasti: ”Nostaa suurempia painoja tai pystyä tekemään haastavampia liikkeitä kuin ennen.”Kyykyssä 10 toiston sarjojen tekeminen 80 kilolla aiemman 65 kilon sijaan on merkki kehitystä kuin myös 2 leuanveto aiemman pyöreän nollan sijasta. Perusteiden harjoitteleminen ja niissä määrätietoinen nousujohteisuus tarjoavat ratkaisun avaimet. Tästä lisää myöhempänä! 

2. Et ole varma, että tukeeko nykyinen harjoittelu tavoitteitasi parhaalla mahdollisella tavalla.

Voipa tilanne olla jopa sellainen, että ei ole varmuutta ovatko treenit edes oikealla hehtaarilla tavoitteisiin nähden. Tällainen jatkuva epävarmuus voi olla pahimmillaan jäytävää ja vie tekemisestä vähintäänkin parhaan terän. Suunnitelmaan ja prosessiin pitää luottaa, jos siitä haluaa hyviä tuloksia, erinomaisista puhumattakaan. Tämän tapainen tilanne johtaa usein ennemmin tai myöhemmin seuraavaan eli kolmanteen kohtaan.

3. Treeni on muuttunut ohjelmasta toiseen hyppimiseksi. 

Olet päässyt jo alun informaatioähkyn ja epätietoisuuden yli salille asti ja oikeasti käytännön pariin – hienoa! Tai ehkä vielä parempaa, vastoin useimpia, olet tarttunut suoraan toimeen ja jättänyt vatuloinnin kokonaan välistä. Vielä parempaa, sillä harjoittelu vaatii käytännön tekoja ja pelkästään teoretisoinnin astelle jääminen ei riitä. Tuntuvat ja näkyvät tulokset edellyttävät kuitenkin pitkäjänteisyyttä, mikä tarkoittaa ennen kaikkea säännöllistä ja nousujohteista harjoittelua, mutta myös suunnitelmassa pysymistä. Liikkeiden, intensiteetin ja sarjapituuden tai koko treeniohjelman vaihtaminen muutaman viikon välein ei ole suunnitelmallista harjoittelua ja tulokset ovat sen mukaisia. 

Mikä ratkaisuksi?

Ongelmien esittely ei hyödytä ketään, ellei havaittuun problematiikkaan ole tarjota ratkaisuja. Harjoitusohjelman yksinkertaistaminen on usein ensimmäinen vaihtoehto, joka kannattaa katsoa huolella läpi. 

Asiayhteydestä riippumatta, huiput ovat parempia perusteissa.

Varmista, että kaikki perusliikemallit ovat edustettuna harjoitusohjelmassa ainakin pitkällä aikavälillä.Mitä ne perusliikemallit sitten ovat? Hyvä kun kysyit! Lista esimerkkiliikevalintoineen löytyy alta:

Yllä olevaa listaa silmäillessä tulee nopeasti selväksi, että liikkeiden valitseminen ei ole mitään rakettitiedettä. Etukyykky, leuanveto, sopiva etunojapunnerruksen ja maastavedon variaatio voittavat 4220-tempolla ja supinaatiolla tehtävän vinopenkkihauiskäännön mennen tullen. 

Monilta unohtuu harjoittelussa perusliikemmalleista lannesaranan käyttö.

Nousujohteinen harjoittelu.Kun ensimmäinen ruutu on raksitettu, on syytä keskittyä perusliikemallien nousujohteiseen vahvistamiseen. Sen sijaan, että liikkeet käydään vain läpi, toisto lisää siellä, kilo tuolla ja toinen täällä ovat asioita, joita halutaan saada tapahtumaan viikko- ja kuukausitasolla. Voimaharjoittelu on monessa mielessä erittäin palkitsevaa toimintaa ja eikä vähiten sen vuoksi, että se on yksiselitteisesti ja helposti mitattavaa. Kilogramma on kilogramma riippumatta siitä, että mihin kellonaikaan ja missä läänissä se nostetaan. 

Mikä parasta, harjoitusuran alkuvaiheessa kehitys on nopeaa ja tästä vapaamatkasta kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Harjoitusjakson voi pystyä päättämään kilojen osalta uudella kymmenlukemalla, mikä on asia, joka ei tule toistumaan kovin helposti myöhemmin. 

Säännöllisyys. Hyvät tulokset vaativat säännöllistä tekemistä, eivät 4-6 viikon ryhtiliikettä ja kuntokuuria. Ilman säännöllisyyttä pohja putoaa ja sen vuoksi, tämä kohta voisikin olla hyvin listan ensimmäisenä. Vähän ja pitkällä aikavälillä tapaa toimia paremmin kuin paljon ja nopeasti – periaate, joka pätee monessa asiayhteydessä! Keskimäärin 2 harjoitusta viikossa läpi vuoden – lomat ja muut erityistilanteet totta kai pois lukien – on hyvä ja ennen kaikkea tavoittelemisen arvoinen rytmi.

Miten tästä eteenpäin? Haluatko oppia lisää? 

Voimaharjoittelun suunnittelusta ja toteutuksesta löytyy toki lähes lukematon määrä tätä syvemmälle meneviä kerroksia ja nyansseja. Niihin pääsee tutustumaan koulutuksessamme koko kouluttajakaartin ammattitaitoa ja kokemusta hyödyntäen. Alkuun pääsee hyvällä perusasioiden osaamisella, mutta todellinen erikoisosaaminen vaatii nimensä mukaisesti lisäopintoja eli erikoistumista.

Riippumatta alasta, palveluntarjoajan pitää pystyä antamaan lisäarvoa asiakkaalle niin, että asiakas ensinnäkin aloittaa valmennussuhteen, haluaa jatkaa sitä ja ennen kaikkea niin, että kokee jäävänsä siitä voitolle. Valmentajana ja personal trainerina toimiminen edellyttää jatkuvaa opiskelua, jotta kentästä pystyy erottumaan. Yhdellä se voi tarkoittaa äärimmäisen taitavaa ohjelman suunnittelua, joka tapahtuu tieteen ja taiteen välimaastossa. Toinen voi olla yksinkertaisesti ”superhyvä tyyppi”, jonka ohjauksessa harjoittelu on aina hauskaa ja antoisaa. Kolmas voi puolestaan pystyä hahmottamaan asiakkaan kokonaistilanteen erityisen hyvin (mikä pitäisi tapahtua kaikessa valmennuksessa) – ja poimimaan sieltä eniten rajoittavan tekijän, oli se sitten uni, ravitsemus tai tässä tekstissä käsitelty harjoitteluosio. 

Tällä tapaa valmentajana toimiminen on kestävällä pohjalla, pitkäjänteistä ja myös taloudellisesti kannattavaa

Kiinnostuitko ja haluatko oppia lisää? PT-koulutuksemme kattaa voimaharjoittelun suunnittelun ohella myös muut PT:n tarvitsemat perustyökalut. Koulutamme kentälle jatkuvasti uusia. personal trainereita Oletko sinä mahdollisesti seuraavien joukossa? Katso alta linkistä lisätiedot, ole meihin rohkeasti yhteydessä ja lähde mukaan!

Terveisin,

Jukka Mäennenä

PTA-studio Ilmoittaudu koulutuksiin matala

Categories: Blogi

Post Your Thoughts