fbpx

PT:n työ – mitä se on oikeasti?

Liikunta-ala ja valmennustyö kiinnostavat yhä useampia kasvavan hyvinvointi- ja terveystietoisuuden aallonharjalla. Kukapa ei haluaisi voida paremmin, tuntea olonsa terveeksi ja virkeäksi tai saada lennokkuutta askeleeseen urheilussa. Oma kiinnostus harjoitteluun ja sitä tukeviin osa-alueisiin ja niiden kautta saadut hyödyt laittavat usein alulle kipinän saman kokemuksen jakamisesta, mikä on tietenkin hieno asia. Omalla kohdalla tasaisesti tulevat tulokset, lähes ylitsepursuava treenimotivaatio ja kiinnostus kokonaisvaltaista hyvinvointia, sekä suorituskykyä varten eivät ole kuitenkaan asioita, jotka löytyvät kaikilta. Vaikka olisi saavuttanut itse erinomaisia tuloksia, se ei automaattisesti tarkoita, että se onnistuu läheskään aina muiden kohdalla.

Mitä valmentajan ja personal trainerin (eli PT:n), työ siis oikeasti on ja mitä se edellyttää? Näihin asioihin pyritään paneutumaan tässä artikkelissa.

Mitä työ oikeasti on?

Mitä valmennustyö on oikeasti? Siinä yhdistyvät alalla tarvittava ammattitaito ja valmennustilanteeseen tarvittavat vuorovaikutustaidot. Jälkimmäiset ovat vahvasti tilannesidonnaiset ja voivat vaihdella rennosta, ystävämäisestä kanssakäymisestä tiukempaan auktoriteettiin esimerkiksi ryhmäohjaustilanteessa. Samalla pitäisi pystyä antamaan rakentavaa ja kehittävää palautetta, joka vie valmennettavaa eteenpäin. Asiakas tai valmennettavat pitää pystyä kohtaamaan heidän omalla tasollaan, mikä näkyy niin harjoittelussa, vuorovaikutuksessa ja palautteen annossa. On tärkeää tiedostaa, että valmentaja on aina opettaja, joka tarvitsee aisaparikseen oppimishaluisen oppilaan.

PTA-sali-0082-2

Joskus voi olla että oppilaan (asiakkaan) oma into ei ole huipussaan harjoitteluun ja terveellisen syömisen suhteen. Tämän vuoksi valmentajan tai personal trainerin oma innostus asiaan tulisi olla käsin kosketeltavaa. Osuva sanonta onkin, että valmennustapahtuma on eräänlaista energiansiirtoa. Kiinnostus ja hyvä draivi tekemiseen pitäisi välittyä valmentajalta valmennettavalle. Vaikka PT:llä tai valmentajalla ei olisi itsellään paras mahdollinen päivä, se ei saisi näkyä työajalla. Valmennussessio voi olla asiakkaan päivän kohokohta, jota varten on voitu tehdä taloudellisen panostuksen lisäksi esimerkiksi paljon vaivaa vaatineita aikataulujärjestelyitä. PT:n ja valmentajan tulisi tarjota aina parasta laatua tai kuten englanniksi sanotaan: ”Being able to deliver!”

Ammattitaito

Edellisen luvun listassa mainittiin ammattitaito. Tämä yksi sana pitää paljon sisällään. Osa-alueet, joista tulee tietää enemmän kuin perusteet ovat voima-, liikkuvuus- ja kestävyysominaisuudet sekä ravinto. Lisäksi tietämys stressinhallintakeinoista ja hyvästä unesta ovat nousemassa jatkuvasti suurempaan rooliin. Entistä useammin vastaan tulee tilanteita, että harjoittelun (siis kuormituksen) lisääminen ei vie kohti tavoitteita, vaan asiaa pitää lähestyä kokokaan toista reittiä, panostamalla palautumista edistäviin toimiin.

Sampsa Kautto personal trainer akatemia 770pix

Hyvä valmentaja tietää eri osa-alueiden perustason ja vähimmäisvaatimukset. Tämän perusteella valmennettavan kanssa pystytään kartoittamaan lähtötilanne ja mahdolliset rajoittavat tekijät. Valmennuksessa on kyse, että tehdään mikä on asiakkaalle hyväksi, ei välttämättä mitä asiakas haluaa. On sanomattakin selvää, tekeminen tapahtuu hyvässä hengessä ja yhteisymmärryksessä, mutta usein rajallinen ymmärrys asiasta vääristää ihmisen ajatuksia siitä mitä hän haluaa. Tartutaan helppoihin pintakerroksen asioihin, joita on saanut kuulla mediasta ja omasta ympäristöstä. Uuden suunnan ottaminen pitää kuitenkin pystyä aina perustelemaan ja tässä valmentajan ammattitaito, sekä kyky nähdä asioita eri näkökulmista korostuu.

Kaikki tieto rakentuu fysiologian ja anatomian perustietämyksen ympärille. Pyrimme tarjoamaan PTA:n koulutuskokonaisuudessa mahdollisimman kokonaisvaltaisen kattauksen, joka huomioi kaikki hyvinvoinnin osa-alueet ja vielä vähän enemmän. Personal trainer ei ole kuitenkaan koskaan valmis, opiskelun ja itsensä kehittämisen tulisi olla jatkuvaa ja tähän me myös Personal Trainer Akatemiassa kannustamme. Oppiminen ei ole pelkkää tiedon keräämistä ja intohimoisesti omaan alaansa suhtautuva personal trainer pitääkin huolen siitä, että aikaa riittää myös asioiden sisäistämiseen ja sen soveltamiseen käytännössä. Vain tällöin oma ymmärryksen taso on mahdollistaa nostaa uudelle tasolle, jolloin myös oma kyky erilaisten näkökulmien näkemiseen ja hyväksymiseen kasvaa.

Työpäivän ja -viikon sisältö

Riippumatta, että työskenteleekö työsuhteessa vai yrittäjänä, valmennuskertojen lisäksi on lähes takuuvarmasti jonkin verran niin sanottuja toimistotöitä. Näihin lukeutuvat muun muassa harjoitusohjelmien suunnittelu, sähköposteihin vastaaminen, oman toiminnan kehittäminen ja yrittäjillä toimivilla vahvasti myös markkinointi. Kun työpäivän tai -viikon sisältöä tarkastelee klassisen piirakkadiagrammin avulla, se voi näyttääkin hyvin erilaiselta, mitä voisi ensi alkuun olettaa. Valmentajan päivä voi näyttää esimerkiksi seuraavalta:

personal-trainerin-ajankaytto

Luonnollisesti valmentajien, päivien ja viikkojen välillä on eroa, mutta pääasia on tiedostaa, että työ on usein muutakin kuin hyvällä draivilla asiakkaan tsemppaamista ja yläfemmojen antamista. Ei pidä kuitenkaan käsittää väärin, sitäkin on ja ne hetket ovat työn parhaita puolia!

Valmentaja tai personal trainer voi realistisesti pitää noin 4-6 asiakasatapaamista per päivä – ja tämä sillä oletuksella, että kalenterin pystyy myymään lähes täyteen viikosta toiseen. Muihin toimiin, lounastaukoon ja mahdollisiin siirtymisiin paikasta toiseen pitää varata oma aikansa.

Oman kohderyhmän löytäminen

Profiloituminen tulee jatkuvasti entistä tärkeämmäksi. Jo opiskeluvaiheessa tai viimeistään valmennusuran alussa tulisi olla visio, että minkä asiakasryhmän kanssa haluaa toimia. Jos yrittää tarjota kaikkea kaikille, mahdollisiin ongelmiin törmää nopeasti. Vaikka kokonaisvaltainen osaaminen on aina vahvuus, erikoistuminen on jossakin määrin suositeltavaa.

Haluatko olla joogaharrastajien keskuudessa tunnettu voimavalmentaja? Tiedätkö miten kestävyysjuoksun harrastajat saadaan liikkumaan paremmin? Oletko kehonkoostumuksen parantamisen ekspertti? Saatko kenet tahansa vapaaseen käsilläseisontaan 30 päivässä? Pystytkö tekemään kenestä vain pienen voimanpesän levytankoharjoittelun avulla? Tässä vain joitakin esimerkkejä suuntauksista ja sitä seuraavasta oman tarjonnan kohtaamisesta. Tärkeä kysymys, joka kannattaakin kysyä itseltään tasaisin väliajoin;

”Mistä minut tunnetaan alalla parhaiten?” tai ”Mistä haluan että minut tullaan tuntemaan alalla?”

Lopuksi

Valmennustyö on parhaillaan erittäin antoisaa ja palkitsevaa, mutta se on myös oikeaa työtä ja usein hyvin vaativaa sellaista. Monialainen osaaminen, jatkuva kehittymisen ja oppimisen tarve ovat vain joitakin vaatimuksia. Meiltä Personal Trainer Akatemiasta saat erinomaiset eväät personal trainerin tai valmennustyön alkutaipaleelle ja täydennykseksi jo olemassa olevan liikunta- tai kuntoutusalan koulutuksen päälle.

Haku 1/2018 personal trainer -koulutukseen on avoinna! Lähde mukaan ja liity Personal Trainer Akatemian kasvavaan joukkoon!

PTA-studio Ilmoittaudu koulutuksiin matala


Categories: Blogi

Post Your Thoughts