fbpx

Onko liikunta-alalla pärjääminen ilman erikoisosaamista mahdotonta?

”Personal trainerin työ on kuntosalilla laiteopastusta ja sauvakävelylenkkejä.” 

Kovin kaukana tästä eivät olleet omat ajatukset kun itse aikanaan valmistuin personal traineriksi. Tein jopa mainittuja asioita muutaman kuukauden, jonka aikana tuli hyvin nopeasti tunne, ettei tämä ole minun juttuni jos työnkuva tulee olemaan tätä. Onneksi uskalsin lähteä rohkeasti muokkaamaan näkemyksiäni ja ympäristöäni. Vuosi oli 2005 AEFB, eli Aikaa Ennen FaceBookia. Sosiaalista mediaa toisin sanoen ei ollut, joka tarkoitti sitä, että tietoa ja oppia löytyi lähinnä ammattikirjallisuudesta, sekä koulutuksista joihin täytyi hyvin usein vaivautua ulkomaille. Nykyään tilanne on täysin eri ja kuten Jukka Mäennenä aikaisemmassa kirjoituksessa jo totesi, ongelma ei ole tiedonpuute, vaan pikemminkin sen valtava määrä, josta osa perustuu lähinnä mutu -tuntumaan ja kaupallisiin intresseihin.   

Omat arvot kuntoon

Lähes kymmenen vuoden ajan panostin kahvakuulilla harjoitteluun, jopa kilpalavoille saakka, josta käteen jäivät kovettumien lisäksi Suomen- ja maailmanmestaruus amatöörisarjassa.  Sitä ennen fokus oli voimanostossa ja jonkin aikaa kehonrakennuspainotteisessa voimaharjoittelussa. Noiden vuosien aikana tuli koettua harjoittelumuodon hyödyt ja yksipuolisen harjoittelun haitat.  Lopussa työllistin itseni täysin kahvakuulilla harjoittelun opettamisella. Erikoistuin siis kahvakuuliin ja se kannatti! Muutos kuitenkin vaati oman harjoittelun päivittämistä perinteisestä voimanosto-tyylisestä kuntosaliharjoittelusta kahvakuulilla harjoitteluun. Vuonna 2005 kahvakuulat näkyivät vain harvojen harjoitteluohjelmissa ja PT -koulutuksessa niistä ei tuolloin mainittu sanallakaan. Alkuvuosina sainkin usein vastailla kysymyksiin ”mitä tuo tuollainen venyttely on?”

Nykypäivänä minut tunnetaan parhaiten kehonpainoharjoittelusta jonka parissa olen kohta 10 vuotta työskennellyt. Kahvakuulavuosien jälkeen vuonna 2011 otin askeleen kohti uusia haasteita ja samalla monet arvot omassa elämässä terveyden ja toimintakyvyn saralla tuli laittaa jälleen kerran uusiksi. Tämä tilannepäivitys oli tärkeää ennen kaikkea oman toimintakyvyn kannalta ja tunsin, että kehonpainoharjoittelu olisi aihealue, joka tarjoaisi minulle haasteita loppuelämäksi.  En ollut väärässä sillä vielä tänä päivänä pystyn tarjoilemaan itselleni päivittäin uusia haasteita, jotka auttavat minua myös omien oppilaiden opettamisessa.

Samalla kun käytännöntyö kehitti minua valmentajana, itsensä kehittämisen ansiosta uskaltauduin mukaan myös koulutusmaailmaan.  Toimin alkuun apukouluttajana IKSA Kahvakuulaohjaajakoulutuksessa, josta vetovastuu siirtyi minulle ostettuani CompactFitin. Henkilökohtaiset intressit harjoittelussa olivat kuitenkin jo muualla ja vuonna 2013 syntyi Suomen ensimmäinen kehonpainoharjoittelun koulutusohjelma – Bodyweight Training Coach. Sittemmin koulutustarjonta on lisääntynyt erittäin kattavaksi, kaiken kaikkiaan 6 viikonloppua käytännönläheistä opiskelua sisältäväksi koulutusohjelmaksi. Movement Coach –koulutusohjelma onkin Suomen kattavin koulutuskokonaisuus kehonpainoharjoitteluun, liikkuvuusharjoitteluun ja taitoharjoitteluun liittyen,  jota kehitän joka vuosi eteenpäin. Perusteet ovat pysyneet samoina, mutta moni asia on myös matkan aikana päivittynyt. Nykyään koulutusohjelman voi käydä myös verkossa.

Mikä auttoi menestymään alalla?

Oli sitten kyseessä yksilövalmennus, saliyrittäjyys, tai koulutustoiminta, sinulla täytyy olla jokin asia, josta ihmiset tunnistavat sinut. Minut tunnistettiin ensin kahvakuulista (”Kuula-Jukka”) ja myöhemmin kehonpaino-jutuista, jossa erityisesti käsilläseisonta on se yksittäinen taito johon minut useimmiten linkitetään. Viimeisten vuosien aikana olenkin antanut enemmän haastatteluja käsilläseisonnasta kuin mistään muusta aiheesta yhteensä. 

Pelkkä erikoisosaaminen ei todennäköisesti vielä riitä menestymiseen alalla, jossa kilpailu on kovaa. Kilpailu itsessään ei ole itse asiassa huono asia ja kopiointi on tunnetusti ihailun korkein muoto. Ajoittain se toki harmittaa, mutta se myös osoittaa, että olen ollut oikeassa valinnoissani. Nimittäin jos vielä vuosienkin jälkeen olisin ainoa joka puhuu samoista asioista, todennäköisesti kädessäni ei ole kultakimpale, vaan ihan jotain muuta.  Joskus voi myös olla niin, että on hieman liikaakin aikaansa edellä ja saattaa olla, että siinä vaiheessa kun homma alkaisi ottaa oikeasti tuulta purjeisiin, on kapteenista puristettu jo kaikki mehut. On siis tärkeää osata arvioida tilannetta mahdollisimman objektiivisesti, sillä vaikka aikaa olisi kuinka, energiavarastot ovat rajalliset.  Selkeä visio, joka on mietitty omien arvojen pohjalta, on tärkeää etenkin matkan alkuvaiheessa kun kaikki ympärillä on vielä hyvin epävarmaa. Todennäköisyys välittömään menestymiseen on tällä alalla hyvin pieni, joten omaan tekemiseen tulee löytyä luottoa silloinkin kun tuntuu ettei mikään meinaa onnistua.

Minulta kysytään usein, että miten olen saanut homman toimimaan, kun voisi luulla, ettei asiakkaita riitä noin vaikeiden juttujen opettelun parissa. Tämä harhaluulo työnkuvastani on kieltämättä ihan ymmärrettävää.  Nähdään jotain Instragramissa ja sen johdosta syntyy olettamus siitä mitä työ todellisuudessa on. Jos yrittäisin elättää itseni vain haastavien taitojen, kuten yhden käden käsilläseisonnan opettajana, olisin varmaan jo aikoja sitten joutunut lyömään lapun luukulle. Todellisuudessa haastavimpia asioita olen opettanut vain muutamille edistyneille oppilaille. Pääsääntöisesti työni perustaa perusteiden hyvään hallintaan ja niiden eteenpäin opettamiseen!

Miten hyödynnän erikoisosaamistani? 

Oletetaan sinulta löytyvän nyt jokin sellainen asia (taito, idea, visio, systeemi) mistä sinut tunnetaan, tai tullaan tunnistamaan. Seuraavaksi on vuorossa sen skaalaaminen riittävän laajalle asiakaskunnalle. Minut ehkä tunnetaan yhden käden seisonnoista ja nojavaaoista, mutta todellisuudessa opetan ihmisille parempaa liikkumiskykyä. Kykyä olla ranteiden varassa, ymmärrystä lavan alueen hallinnasta ja paremmista kyykkyasennoista. Opetan oppilailleni uusia taitoja ja kehitän heidän toimintakykyä lisäämällä monipuolista liikettä kunkin yksilöllisellä tasolla. Valtaosa on perusteiden vahvaa osaamista ja siinä rinnalla hieman avoimempaa mieltä harjoitteluun yleisesti. Jo pieni liike päivässä on kotiinpäin ja itsensä rääkkääminen parempien tulosten toivossa on toivon mukaan hiljalleen katoava kansanperinne.

Harjoittelu voi olla päivittäin hyvinkin haastavaa, mutta se saisi olla raskasta vain muutaman viikon vuodessa!

Kun jokin aihe on itselleen aidosti merkityksellinen, siihen kannattaa panostaa kaikki se energia, joka on käytettävissä. Tulet huomaamaan miten näkökulmat tulevat muuttumaan ja merkitykset sen myötä. Se mikä saattaa alkuun olla jokin yksittäinen taito, voi vuosien päästä tarjota paljon enemmän. Itselleni ensimmäisen oven avasi  nuoruusvuosien aktiivinen harrastaminen. Toisen oven avasivat Personal trainer -koulutus ja omatoiminen tutustuminen kahvakuuliin. Kolmas ovi aukesi käsilläseisonnan ansiosta ja tuolla tiellä ollaan edelleen. Kaikki vaiheet ovat olleet hyvin merkityksellisiä. Näistä viimeinen toi elämään muutakin kuin haastavan liikkeen. Se toi mukanaan uudenlaisen tavan lähestyä elämän haasteita, uskoa kykyyn oppia uutta ja ymmärrystä yksityiskohtien merkitykselle kokonaisuudessa. Tämän näkeminen vaati paljon työstämistä mutta se on ollut sen arvoista!

Uusiudu ja vaihda näkökulmia  

Harjoitellessa kahvakuulilla, huomasin omien olettamuksien rajoittavan tekemistä. Oletin että minulta odotetaan sitä, että harjoittelen vain kuulilla. Tietenkin tämän oli itseni kehittämä ajatusvääristymä, mutta päästäkseen kohti uusia tuoreita ajatuksia, tuli näkökulman vaihtua. Kehonpainoharjoittelussa puhuin alkuun ’kehonpainoharjoittelusta’. Koulutuksissani kävi satoja oppilaita ja samaan aikaan myös maailmalla kehonpainoharjoittelu eri muodoissa alkoi saada enemmän lihaa luiden ympärille. Syntyi jopa alalajeja, jossa painotukset vaihtelivat pehmeästä liikkeestä äärimmäistä voimaa vaativiin taitoihin. Samalla syntyi kilpailua ja myös Suomessa moni muu alkoi puhua kasvavissa määrin kehonpainoharjoittelusta. Oman osaamisen kehittyessä kehonpainoharjoittelun voimapuolessa, olin jo pitkään uskonut liikkuvuusharjoittelun hyötyihin, osittain omista henkilökohtaisista tarpeistani. Tämä johti siihen, että aloin puhua enemmän liikkuvuusharjoittelusta ja käynnistin samalla Suomen ensimmäisen Movement & Mobility –koulutuksen.

Hiljalleen puheissani alkoi korostua liikkumiskyky (englanniksi movement), josta olin kerännyt oppia vuosien ajan lähinnä ulkomailta, jossa siitä puhuttiin jo aktiivisesti ja josta myös omat näkemykseni alkuun vahvasti ammensin. Täysin uusi asia ei aihe ollut ja muistan jo kahvakuula -aikoina lukeneeni ensimmäisen kerran Scott Sonnonin Into flow –kirjan, jossa puhuttiin paljon movementista ja flow –tilasta. Asiat eivät silloin vielä auenneet täydellä potentiaalilla, mutta kun näkökulmia on saanut vuosien aikana lisää, myös merkitykset ovat muuttuneet.  Sittemmin uskaltauduin muun muassa tanssijoiden oppeihin ja todellisia ”movement experttejä” löytyy kyllä Suomestakin. Nimikkeet saattavat olla erilaisia ja heidän näkökulmansa erota omasta, mutta juuri tällaista rajojen avautumista eri lajien, sekä tyylisuuntien välillä toivoisin näkeväni enemmänkin myös muun muassa liikunta- ja kuntoutusalan välillä. Molemmat ammattikunnat omaavat omat vahvuudet ja oppimalla toisiltaan, molemmilla on myös oiva tilaisuus kasvattaa mahdollisuuksiaan pärjätä myös taloudellisesti. Menestystä kun voi mitalla niin monella muullakin mittarilla.

Puhun ja opetan tänä päivänä edelleen niitä samoja asioita mitä viisi vuotta sitten, mutta puhun hieman eri näkökulmasta ja haen koko ajan lisää uusia tulokulmia myös itselleni tuttuihin asioihin, jotta pystyn kahden vuoden päästä puhua taas hieman eri sanoin, toivon mukaan entistä syvällisemmällä ymmärryksen tasolla, Tämä kaikki on tärkeää oman itsensä kehittämisen kannalta, mutta myös alalla pärjäämisen vuoksi.

Uskaltamalla muuttaa katselukulmaa edes hetkeksi, uusi ovi aukeaa aina ja joskus sieltä löytyy juuri ne uudet mahdollisuudet joita etsit. 

Tähän loppuun viiden kohdan lista, joiden avulla jokainen pystyy kasvattamaan itseään! 

ERIKOISTUMINEN: Tutki omia arvojasi ja luo niiden pohjalta itsellesi asia (taito, visio, systeemi, ekosysteemi, tuore näkökulma tms.) joka aidosti erottaa sinut muista. 

KEHITTYMINEN: Välttääksesi kyllästymisen, ole jatkuvasti utelias. Kehitä itseäsi sillä energialatauksella mikä on terveellistä elämäsi kussakin tilanteessa. Aina ei tarvitse kehittää itseään ”täysillä”. Ajanpuute on harvoin haaste, vaan pikemminkin energian kuluminen muihin asioihin, myös sellaisiin jotka eivät ole relevantteja. 

KESKITTYMINEN: Opi keskittymään oikeihin asioihin. On asioita joihin sinulla ei ole mitään vaikutusvaltaa ja on asioita joihin voit vaikuttaa joko epäsuorasti, tai sinulla on täysi päätäntävalta. Esimerkiksi sinä et voi päättää mitä kilpailijasi tekevät, mutta voit omalla esimerkilläsi vaikuttaa epäsuorasti siihen mitkä asiat nousevat puheenaiheiksi ja mistä ihmiset haluavat kuulla lisää oppiakseen. Itsesi kehittämisessä sinulla on puolestaan täysi valta ja vastuu! 

KARSIMINEN:  Opi sanomaan EI. Mitä useammin uskallat sanoa tämän mielenkiintoisillekin ideoille (omille ja ulkopuolisten ehdottamille), sitä suuremmalla todennäköisyydellä sinulla on mahdollisuus sanoa KYLLÄ sille oikealle. 

ANNA AIKAA: Todennäköisyys yhden yön ihmeeseen on melko pieni ja vaikka sellaisen sattuisitkin jollain ihmeellä toteuttamaan, sen elinkaari ei todennäköisesti kata sinun koko työuraasi. Todennäköisesti se oikeakin idea, joka on tutkimisen ja kaiken kulutetun energian arvoinen, vaatii aikaa näyttääkseen koko potentiaalinsa. Vuosi on lyhyt aika kun tarkoitus on saada aikaiseksi jotain isompaa. Sellaista, jonka hedelmistä voi nauttia vielä vuosienkin päästä ja josta mahdollisesti myös jälkipolvet voivat ammentaa ideoita!  

Personal Trainer Akatemia syntyi tarpeeseen

Perustaessani Personal Trainer Akatemian, sen tärkein yksittäinen seikka oli korkea laatu ennen kaikkea sisällössä ja opetuksessa. Tässä olemme mielestämme onnistuneet kiitettävin arvosanoin. Suuri motiivimme on tuottaa parasta mahdollista opetusta ja tarjota oppilaille sellaisia työkaluja, joilla he voivat aidosti menestyä tällä alalla. Puhumme sellaisista tärkeistä asioista, jotka tiedämme olevan elinehto alalla pärjäämisessä, oli lopullinen työnkuva millainen tahansa. Vaihtoehtoja on nimittäin paljon enemmän kuin mitä alkuun personal trainerin työn voisi olettaa olevan. 

Olemme saaneet oppilaiksi paljon jo alalla toimivia valmentajia ja osalla jopa personal trainerin paperit entuudestaan kädessä.  Tämä kertoo luottamuksesta Personal Trainer Akatemian toimintaa kohtaan, joten suuri kiitos kaikille teille! Oppilaista löytyy myös muun muassa lääkäreitä, OMT-fysioterapeutteja, jooga-opettajia, Crossfit -valmentajia ja hierojia. Myös muilta aloilta siirtyviä on jokaisessa ryhmässä mukana ja he tuovat positiivisella tavalla tuoreita näkökulmia heidän omasta ympäristöstä. 

Valitsemme oppilaat mukaan haastattelun perusteella, sillä yksi tärkeä osa oppimiskokemusta ovat oppilaat itse. Me kouluttajat teemme tietenkin parhaamme, mutta sen lisäksi iso osa oppimisesta tapahtuu kanssaoppilailta. Hyvä ryhmähenki luo täydellisen oppimisympäristön johon haluamme panostaa kaikin tavoin. 

Haku on käynnissä seuraavalle kurssille, joka alkaa elokuussa 2022!

Jos olet miettinyt liikunta-alalle kouluttautumista, tilaisuus on tässä! Klikkaa alla olevaa linkkiä ja ota lisätiedot haltuun, tutustu sisältöön ja ilmoittaudu mukaan vaikka heti!

Toimintakykyisin terveisin,

Jukka Rajala

PTA-studio Ilmoittaudu koulutuksiin matala

Categories: Blogi

Post Your Thoughts