fbpx

Minkälainen valmentaja sinä olet? Tee testi!

Mediassa ja netin keskustelupalstoilla ovat välillä nousseet keskustelunaiheiksi ihmisten huonot kokemukset personal trainereiden valmennuksesta, samalla myös monet alan koulutuksetkin ovat saaneet kritiikkiä osakseen. Näiden juttujen ja niistä virinneiden keskustelujen innoittamana laadin pari vuotta takaperin huumorilla höystettyä listaa asioista, joita jokainen valmentaja voisi omalla kohdallaan miettiä. Kaivoin nyt tämän listan esiin ja päädyin sitä hieman muokkaamaan, jotta pääsette nauttimaan siitä täällä Personal Trainer Akatemian -blogissamme!

Lista on laadittu lähtökohtaisesti käsittelemään lihaskuntoharjoittelua, personal trainereiden ja kuntosalivalmentajien työtä, mutta monet listan asioista tulisi jokaisen valmentajan ottaa huomioon – vieläpä joka päivä.

Otatko haasteen vastaan ja lupaat arvioida itseäsi objektiivisesti ja kehittävästi listan avulla? Ja muista se, että on myös tärkeää osata nauraa itselleen! Kyseessä ei ole mikään tyhjentävä lista, vaan sekalainen kokoelma asioita ja pohdintoja. Pohdintoja, joita itse olen kokenut hyödylliseksi, tai joita olen oppinut eri alojen ”mestareilta”!

image-13

Peukut kaikille hyväksi valmentajiksi pyrkiville!

Omana lähtökohtanani ohjaamisessa on aina kolme tärkeää kohtaa: 1. tekniikka 2. tekniikka ja 3. tekniikka! Tämän jälkeen voidaan vasta lähteä mm. lisäämään painoja/vastusta, intensiteettiä, nopeutta yms. Alta löytyvään listaan olen kuitenkin ottanut käsittelyyn hieman pienempiäkin asioita, mutta joilla on todella iso merkitys.

Vastaa kysymyksiin ja katso kuinka monta pistettä kymmenestä saat, paina nämä asiat mieleesi ja mieti seuraavalla valmennuskerralla omaa toimintaasi. Voisitko kenties ottaa jotain vinkkejä listasta käyttöön omaan ohjaukseesi – tai omaan harjoitteluusi?

Lisäsin extrana jokaiseen kohtaan normaaleiden pisteiden lisäksi papukaijamerkki-bonukset! Sillä ei kai mikään motivoi parempaan suoritukseen kuin mahdollisesti saatava papukaijamerkki? 😉

1. Onko asiakkaalla hymyilevät lavat?

Minulle ainakin opetettiin jo ala-asteella että pitää aina vetää ”hartiat alas!!!”. Syytän tätä ohjeistusta siitä, että nykypäivänä suurimmalla osalla (omasta kokemuksesta asiakkaideni kanssa jopa 80-90%) hartiat ovat painettuna liian alas, jolloin lapaluun yläreuna on joko vaakatasossa tai jopa alaspäin painuneena ns. surullisessa asennossa. Lapaluiden tulisi kuitenkin ikään kuin hymyillä ja liikerataa tulisi silloin löytyä myös hartioiden alas painamiseen. Sivuhuomiona pakko mainita se, että syytän myös Jane Fondaa vääristä ohjeista kyykyn suhteen ja Baywatchin hidastuksia ihmisten väärästä juoksutekniikasta!*

1 PISTE = jos tarkistat asiakkaasi lapojen asennon ja pidät niistä huolen myös ohjatessa
PAPUKAIJAMERKKI = jos opetat asiakkaallesi kuinka asiaa korjataan oheisharjoitteilla vaikkapa kotona

(*Tällaisen syylliset olen pitkällisten tutkimusten jälkeen saanut selville kouluttajatutuiltani! Tarinoiden totuudenperäisyyttä en voi täysin aukottomasti kuitenkaan todistaa.)

2. Missäpäin se olkanivel luuraa?

”Istuminen tappaa” -lause on jo tutkimuksissakin osoitettu varsin paikkaansa pitäväksi. Tai jos ei nyt ihan tapa, kyllä se ainakin kiristää meidät kaikkialta. Kun tähän lisätään vielä tyypillinen istuma-asento läppärillä (tai katukuvassa ja julkisissa kulkuneuvoissa usein nähtävä ns. katkarapu-asento kännykkää näpytellessä) on paketti valmis. Olkanivel alkaa ohjautumaan eteenpäin, joka on monesti yhteydessä myös edellä mainittuun lapojen surullisuuteen.

Tällöin monissa liikkeissä rasitus alkaa kohdistumaan huomattavasti enemmän etuolkapään alueelle ja pian ollaankin valmiita hankkimaan itsellemme kiertäjäkalvosimen alueen tulehdus. Rintalihas on vielä kireyteen taipuvainen lihas, joten kun oikein kunnolla penkataan (että voidaan sujuvasti vastata ”paljonko nousee penkistä” -kysymykseen!) ja jätetään selän puolen vetävien lihasten harjoittelu (ja luonnollisesti venyttelyt) pois niin eipä varmaan kenellekään ole suuri ihme, jos se olkanivel matkustaa väärälle kohdalle.

1 PISTE = jos tarkistat asiakkaasi olkanivelen asennon ja pidät niistä huolen myös ohjatessa
PAPUKAIJAMERKKI = jos opetat asiakkaallesi kuinka asiaa korjataan oheisharjoitteilla vaikkapa kotona

3. Entäpä sitten se niskan asento?

Tämä on monesti jo yhteydessä kohtiin 1 ja 2, mutta korostuu vielä omana kohtanaan. Niska valuu kurottamaan lähemmäs ja lähemmäs sitä läppärin/kännykän/tabletin ruutua ja aiheuttaa siellä esim. jatkuvaa venytystilaa epäkkään kiinnityskohdissa. Sitten kun on niska jumissa, mennään hierontaan… TADAA ja taas toimii! Tai no toimii varmaan sen pari viikkoa, jonka jälkeen kiputilat palaavat ja suunnataan uudestaan hierontaan. Kuulostaako tutulta toimintamallilta? Kenties sitä voisikin alkaa hoitamaan oikeaa asentoa hakemalla?

Kokeilepas sellaista pään asentoa, että hartialinjan keskiosasta tulisi voida piirtää linja korvaan.  I know, alkuun tämä tuntuu siltä kuin sinulla olisi kaksi leukaa – tai vaikka enemmänkin! Nippelitietona voidaan mainita vielä vaikkapa se, että niskan virheellinen asento vaikuttaa myös esimerkiksi nilkan hyvinvointiin. Varsin jännittävä tämä ihmiskehon toiminnallinen kokonaisuus.

1 PISTE = jos tarkistat asiakkaasi niskan asennon ja pidät siitä huolen myös ohjatessa
PAPUKAIJAMERKKI = jos opetat asiakkaallesi kuinka asiaa korjataan oheisharjoitteilla vaikkapa kotona esim. kuinka vahvistetaan kaulan puolen lihaksistoa tukemaan pään oikeaa asentoa

4. No entäs sitten se keskivartalon tuki?

Pysyykö keskivartalon tuki kunnossa liikkeessä kuin liikkeessä? Oli kyseessä sitten hauiskääntö tai pystypunnerrus, keskivartalon tukea on tärkeä opettaa. Jälkimmäisessä tottakai sen rooli korostuu, jotta voidaan taata alaselän hyvinvointi. Monesti esim. jo normaalissa punnerruksessa, tai vaikkapa lankkupidossa, näen todellakin valitettavan usein suorituksia, joissa ei ole hajuakaan mistään keskivartalon tuesta. Tuleeko vartalomme sitten tukemaan meitä oikeissa ongelmatilanteissa, jos emme harjoittelussakaan siihen kunnolla keskity?

1 PISTE = jos opetat asiakkaallesi keskivartalon tukemista kaikissa liikkeissä ja pidät tästä huolen myös ohjatessa
PAPUKAIJAMERKKI = jos olet laatinut asiakkaalle kotiin keskivartaloa tukevia harjoitteita ja seurannut näitten toteuttamista

5. Uskallatko kosketella asiakasta?

”Noniin nyt teeppäs tässä lapojen retraktio.. sitten otat käyttöön tuon posterior pelvic tiltin”.. tai sama suomeksi. Ei sillä niin väliä, koska luultavasti kumpikin saattaa asiakkaasta tuntua täydeltä heprealta, tai yksinkertaisesti asia vain ei tapahdu, vaikka hän sitä koettaakin tehdä. Tällöin on todella havainnollistavaa ohjata asiakasta reilusti omilla käsillä. Esim. lapojen vetämistä lähekkäin (tuo yllä mainittu retraktio) ylätaljaa tehtäessä saa todella helposti tehostettua painamalla omat sormet asiakkaan lapaluiden väliin ja pyytämällä häntä puristamaan niitä kohden.

Myös keskivartalon tukea on helppo kokeilla vaikkapa kyykyn aikana asettamalla alkuasennossa kaksi sormea asiakkaan lonkkaluun kärjestä muutama sentti ylös ja keskelle päin. Pyydä asiakasta jännittämään vatsalihakset ja pitämään sama jännitys päällä koko liikkeen ajan. PRO-TIP: Pyydä ensin koskettamiseen lupa ja tämän jälkeen kosketa reilusti ja korrekteihin paikkoihin, varovainen hipelöinti tekee todella creepyn olon!

1 PISTE = ohjaat asiakasta säännöllisesti koskettamalla
PAPUKAIJAMERKKI = ennen ensimmäistä kosketuskertaa ilmoitat asiakkaalle (tai pyydät hänen lupansa) että voit koskettaa häntä, myös aina ohjatessasi kerrot hänelle ennenkuin kosketat

Sampsa Kautto personal trainer akatemia 770pix

Kouluttajamme Sampsa Kautto ohjaamassa kosketuksen kautta!

6. Onkohan asiakas syönyt?

Hyvät energiatasot takaavat sen, että suunniteltu treeni saadaan hyvin toteutettua ja se palvelee tarkoitustaan. Voit varmasti samaistua ajatukseen, että onnettomuus- ja loukkaantumisriskitkin pääsevät kasvamaan matalilla energiatasoilla. Etkä varmastikaan halua että asiakas loukkaantuu ohjauksessasi.

Kuinka moni kuitenkin jättää tankkauksen suorittamatta kun ”on niin kiire” tai ”kyllä mä pärjään ilman”. Pienenä vinkkinä: Ei ole niin kiire! Ja et pärjää! Toisena vinkkinä: Jos vielä perustelet asioita kiireellä, suosittelen lukemaan vaikkapa Tommy Hellstenin Elämän Paradoksit ja toteamaan ettei kiirettä ole olemassakaan!

1 PISTE  = varmistat että asiakkaasi on syönyt ennen harjoitusta
PAPUKAIJAMERKKI = oheistat ja välillä myös muistutat asiakasta siitä, miten tulee syödä ennen harjoitusta

7. Kuuluuhan treenaamisesta kunnolla melua?

Kovat jätkät kun lopettaa sarjan niin silloin painot kolisee! Salin lattia tärisee ja murina ja ulvonta herättää naapuritalon toimistotyöntekijätkin! Not. Kovien jätkien ei tarvitse erikseen kolistella rautoja. Tiesitkö myös sen, että suurin osa kuntosalivammoista aiheutuu juuri sarjojen lopetuksissa? Vedetään keskittyen sarja isoilla raudoilla läpi, jonka jälkeen tuki katoaa ja raudat kolautetaan minne sattuu. Samalla sitten siirrellään vaikkapa muutamat välilevyt uusille paikoilleen. Tai mennään laittamaan jalkaprässiin isoja painoja ja nostaessa 50kg kiekkoa huonolla asennolla pamautetaan se selkä.. vaikka piti jalkoja treenata! Ei, sitä ei kannata tehdä!

1 PISTE = olet opettanut asiakkaalle kuinka laitteisiin mennään turvallisesti ja kuinka ne säädetään, kuinka painot otetaan ja laitetaan laitteisiin hallitusti, ja kuinka sarja lopetetaan turvallisesti
PAPUKAIJAMERKKI = muistutat asiakasta näistä säännöllisesti

8. Tietty aina vedetään täysillä?

”Siis mun PT on niin hyvä, viime treenin jälkeen en kävellyt viiteen päivään” -lauseita kuulee edelleen jatkuvasti. Mitä kovempi treeni, sitä parempi PT. Laatta lensi? Nou problem kehon pienestä myrkytystilasta, vaan kylläpä oli hyvä treeni ja timanttinen PT! Vai olisiko ollut tehokkaampaa treenata vähän iisimmin, jotta olisi voitu viiden päivän sisällä toteuttaa myös muita treenejä?

Aikanaan näin paljon samoja ilmiöitä ryhmäliikuntatunneilla. Paras ohjaaja oli se joka veti kovimmat tunnit. Onneksi siellä tästä ollaan päästy jo suurimmaksi osaksi pois (ainakin oman mutu-tuntuman perusteella – eli todella tieteellisellä näytöllä analysoituna!) ja treenaaminen on muokkautunut järkevämmäksi. PT-kentällä tähän törmää vielä valitettavasti todella usein.

1 PISTE = huomioit asiakkaan tason treeneissä, pidät välillä myös kevyempiä treenejä
PAPUKAIJAMERKKI = olet opettanut asiakkalle kuinka tärkeää kehittymiselle ja kropan hyvinvoinnnille ovat välillä toteutetut kevyemmät treeniviikot ja palauttavat harjoitukset

9. Kuka nyt lämmittelyä ja jäähdyttelyä tarvitsee?

”Mitä sitä nyt lämmittelemään, treenit kehiin vaan.. tässä nyt on niin kiirekin! Vika sarja täysillä loppuun!!! Nyt tää treeni loppuikin, moro!”. Kuinka tuttua onkaan nähdä salilla valmennustilanne, joka startataan ilman lämmittelyjä ja lopetetaan kuin seinään. Lämmittelyn ja jäähdyttelyn tärkeydestä on ehkä turha enää saarnata (vaikka taisin juuri saarnatakin!), mutta näistä kuitenkin tingitään todella usein oli kyseessä laji kuin laji. No mikäs siinä jos halutaan lisätä selvästi loukkaantumisriskejä ja hidastaa palautumista? Ja mikä se peruste taas olikaan ”on nyt niin kiire” vai ”no en MINÄ sellaisia tartte”… luetaanpas vielä kohdan kuusi perustelut. I rest my case!

1 PISTE = pidät huolen että lämmittelyt ja jäähdyttelyt tulee toteutettua aina
PAPUKAIJAMERKKI = ohjaat asiakasta näihin myös hänen kaikissa omissa treeneissään

10. Kotona sitten venytellään?

Samat tekstit voisi kirjoittaa tähän kuin lämmittelyjen ja jäähdyttelyjenkin kohdalle. Lause ”pitäis venytellä” on selkeästi yksi eniten kuulemani lause kuntosaleilla. Vielä kun nämä skipataan harjoituksen alusta ja lopusta, paketti on kasassa.

Monipuolisen liikkuvuusharjoittelun tärkeää merkitystä en voi kuitenkaan korostaa tarpeeksi! Mitä kauemmin olen harjoitellut ja valmentanut, niin sitä tärkeämpään rooliin tämä on koko ajan muodostunut – oli sitten kyseessä 13 vuotias lupaava urheilijanalku tai eläkeikää lähestyvä toimistotyöntekijä. Jos et huolehdi liikkuvuudestasi, ole valmis huolehtimaan toimintakyvyn huononemisesta sitten muilla tavoin. Piste. Ja huutomerkki!

personal trainer akatemia sammakot

1 PISTE = pidät huolen että lämmittävät venytykset/dynaaminen liike ennen harjoitusta ja palauttavat venytykset harjoituksen jälkeen tulevat toteutettua
PAPUKAIJAMERKKI = ohjaat asiakasta liikkuvuusharjoitteluun ja kehonhuoltoon myös omalla ajallaan

11. Muulla elämällä ei ole merkitystä?

Mitäs sitten jos vaikka kotona vähän parisuhde menisi päin seiniä, töissä olisi hirveä stressi päällä ja nukkuminenkaan ei kunnolla luonnistu? Tärkeäähän on nyt kuitenkin nimenomaan noudattaa sitä 16-jakoista saliohjelmaa pakkotoistoilla ryyditettynä, treenejähän on pakko tulla vähintään kolmet samaan päivään!

Vai olisiko välillä aika kysyä asiakkailta oikeasti ”mitä kuuluu”, samalla kun kieltäytyisimme hyväksymään ”ihan hyvää” -vastausta. Tuleeko riittävästi lepoa, toimiiko suoli säännöllisesti (kyllä, tätä tiedustelen monesti ihmisiltä!), onko elämässä ylimääräistä stressiä aiheuttavia tilanteita päällä? Tällöin on monesti syytä painaa käsijarrua pohjaan ja miettiä muitakin hyvinvoinnin elementtejä, kuin vain fyysistä treeniä.

1 PISTE = kyselet säännöllisesti asiakkaan jaksamista ja skaalaat harjoituksia sen mukaan
PAPUKAIJAMERKKI = opetat asiakkaalle mm. rauhoittumis- ja rentoutumisharjoituksia, oman elämän järjestämiseen ja aikatauluttamiseen liittyviä asioita ja kannustat häntä näissä

TUOMIO?

Miltä oma tuloksesi näytti? Löytyikö parantamisen varaan? Kritisoitko jotain listalta? Oletko ylpeä itsestäsi testin jälkeen vai tunsitko useammankin piston sydämessäsi?

Tiedän ettei kaikkia listan asioita ole jatkuvasti helppo noudattaa, mutta siinä onkin nyt varmasti jokaiselle sopivasti haasteita. Koeta implementoida näitä asioita omaan ohjaamiseen vaikkapa yksi asia kerrallaan. Ja jos uskallat niin jaa oma tuloksesi ja kommenttisi siitä mitä aiot alkaa itse eniten kehittämään omassa ohjauksessasi Facebook-sivullamme tämän blogilinkin alla!

Terkuin,

Jarno Härkönen (joka on yllämainittuihin kaikkiin virheisiin syyllistynyt!)

Jarno Härkönen 320pix

Ps. kiinnostaako sinua kouluttautua kauttamme personal traineriksi ja oppia lisää mm. ylläolevan listan asioista? Lue lisää ja ilmoittaudu nopeasti mukaan tammikuun kurssillemme, sillä paikkoja on enää rajoitetusti jäljellä: tammikuun 2017 personal trainer -koulutus


Categories: Blogi

Post Your Thoughts