fbpx

Liikunta-alalla kouluttautuminen ja oppiminen

Mikään ei ole varmaa, paitsi muutos ja kun oppiminen loppuu, taantuminen alkaa. Nämä ovat molemmat vanhoja sanontoja, mutta ne pitävät paikkana erityisen hyvin liikunta-alasta puhuttaessa. Työstään pitävän ja osaamisestaan kiinnostuneen liikunta-alalla toimijan tulisi kehittää itseään jatkuvasti, oli kyseessä sitten personal trainer, fysiikkavalmentaja tai nuoriso- tai ryhmäliikuntaohjaaja. Oppimisennälkä niin uusien kuin vanhojenkin asioiden tarkentamisen suhteen tulisi olla kyltymätön.

Mitä tapoja kouluttautumiseen ja itsensä kehittämiseen sitten on olemassa? Alla on lueteltuna muutamia tavallisimpia vaihtoehtoja plussineen, mahdollisten miinusten ja muiden huomioiden saattelemana.

Koulutuskokonaisuudet

Valmiit koulutuskokonaisuudet on syytä mainita ensimmäisenä ja hyvin perustein. Koulutusputket tai vaikkapa vain viikonloput ovat valmiiksi suunniteltuja paketteja, jotka sisältävät parhaimmillaan hyvän läpileikkauksen aihepiirin oleellisimmista asioista teoriaa ja käytäntöä yhdistäen. Mitä tulisi tietää ja millä tarkkuudella? Koulutuksen suunnittelijat ja vetäjät ovat miettineet nämä kysymykset osallistujien puolesta. Tämä oikeuttaa koulutuskokonaisuuden kustannukset. Kun ynnää yhteen ajan ja työmäärän, mikä kuluu oleellisten opeteltavien asioiden selvittämiseen sekä miten ja mistä niitä tulisi opetella, arvokkaaltakin tuntuva koulutuksen hinta voi olla nopeasti perusteltu. Tässä kohtaa ei ole vielä otettu lukuun kouluttajien tarjoamaa käytännön kokemusta ja mahdollisista virheistä tai kompastuskivistä varoittamista, joihin osuu helposti, jos on matkassa yksistään ilman suunnannäyttäjää.

Lisäksi koulutuspäivät- ja viikonloput ovat erinomaisia tilaisuuksia verkostoitua, tavata muita alalla toimijoita ja siten vaihtaa ajatuksia sekä kokemuksia. Tämä ”hiljainen oppiminen” ei tapahdu välttämättä itse koulutuksen aikana, vaan esimerkiksi kahvi- ja lounastauoilla tai koulutuksen virallisen osuuden jälkeen.

jaakko savolahti ravintovalmennus personal trainer akatemia

Verkkokurssit ja etäopiskelu

Verkkokurssit, luentosarjat ja etäopiskelu yleisesti ovat helpompia ja antoisampia tapoja kehittää itseään kuin koskaan ennen. Tämä on sidoksissa vahvasti teknologian kehittymiseen ja sen antamiin mahdollisuuksiin. Videoluennot liikkuvan kuvan, luentoslidien ja puheen kanssa ovat tehokas tapa opiskella niin käytetyn ajan kuin kustannustenkin osalta. Kun kurssin valitsee oikein, myös laatu on kohdallaan.

Parhaimmillaan opiskelussa voi olla vahva vuorovaikutus, jolloin kouluttaja tai luennoitsija vastaa opiskelijoiden kysymyksiin ja ottaa esille esimerkkitapauksia. Ei olekaan sattumaa, että tarjonta tällä alueella on yleistynyt viime vuosina eniten.

Työharjoittelu ja seuraaminen

Internship tai suomalaisittain työharjoittelu on ainakin Pohjois-Amerikassa yleinen tapa kerryttää kokemusta PT:n ja valmennustyön saralla. Haluaisitko tietää, että miten hyviä tuloksia saava valmentaja suunnittelee ohjelmat, toteuttaa lämmittelyn, ohjeistaa liikettä opettaessaan tai treenin aikana? Kysy pääsetkö seuraamaan! Voit jopa yllättyä, kuinka moni suostuu tähän ja vaihtaa mielellään ajatuksia sekä kertoo kokemuksiaan vuosien varrelta. Ole vastavuoroisesti kohtelias ja avulias. Auta niin paljon kuin pystyt ja mielellään jopa pyytämättä.

Konsultaatiot

Konsultaatiot ovat työharjoittelusta ja valmennustyön tarkkailusta seuraava vaihtoehto. ”Jos haluaa olla hyvä, kannattaa leikkiä parhaiden kanssa.” Selvitä kuka on hyvä tai mahdollisesti paras alallaan, ota yhteyttä konsultaation merkeissä, tee kattava lista kysymyksiä ja sopikaa ajankohta. Tästä palvelusta kannattaa olla valmis maksamaan, sillä alansa ammattilainen on sovitun ajan kokonaan käytettävissäsi ja toivon mukaan valmis jakamaan vuosiensa kokemuksen. Tälle on englanninkielessä hyvä termi: pick my brain fee. Toisaalta, voi myös tulla tilanne, jolloin vastineeksi riittää niinkin pieni asia kuin lounas.

Kirjat

Sanonnan mukaan olet viiden ihmisen keskiarvo, joiden kanssa vietät eniten aikaa. Vastaavaa voi sanoa kirjoista. Jos et pysty viettämään niin paljon aikaa ammatillista kehitystä palvelevien ihmisten kanssa, kirjat ovat toiseksi paras vaihtoehto. Vaikka kirja ei kommunikoi takaisin, lukeminen on silti vuorovaikutusta sisältävä prosessi, joka välittää uutta tietoa ja antaa kipinää ajatustyölle. Ei ole varmastikaan sattumaa, että kirjoitettu kieli on säilynyt muutaman tuhannen vuotta ja ei ole näillä näkymin katoamassa mihinkään.

kirjat-ptakatemia

Kirjojen, internet- ja lehtiartikkeleiden välille on hyvä tehdä ainakin pienimuotoinen rajanveto. Kirjan kirjoittaminen on työläs prosessi, se pitää kustantaa (kustantajan tai itse kirjoittajan puolesta) ja ennen painoon menemistä teksti on kulkenut usean silmäparin edestä. Toisin sanoen kirjan sivuille päässyt teksti on mennyt usean seulan läpi, mikä toimii jonkinasteisen laadun takeena.

www – artikkelit, blogitekstit ja podcastit

Internet on tehnyt tiedon jakamisesta helpompaa ja nopeampaa kuin koskaan ennen. Tämä on totta kai hieno asia, mutta se tulee tietyn vastuun kanssa, joka koskee niin tiedonjakajaa kuin myös vastaanottajaa. Blogitekstit ja nettiartikkelit voivat olla parhaimmillaan erinomaisia tietopaketteja, kunhan lähteen valitsee huolella ja suhtautuu lukemaansa aina terveellä skeptisyydellä. (Samalla kiitos, että olet lukenut ainakin tähän asti!)

Podcastit ovat vielä erityismaininnan arvoinen tiedonjakokanava. Pelkästään liikunta-alalla toimiville tarjonta on niin monimuotoista, että ollaan kuuluisan runsauden pulan äärellä! Englanninkielellä tarjontaa on hurjasti aina fysiologiasta ravitsemukseen ja kaikkeen siltä väliltä. Suomenkielinen tarjonta on myös lisääntymässä hiljalleen.

Loppukoonti, sanoista teoiksi!

Viimeiseksi tulee merkittävin askel eli asioiden käytäntöön laittaminen! Paraskaan tieto ei vie eteenpäin tai saa aikaan haluttua muutosta, ellei se muutu teoiksi. Nokka pois kirjasta, lukulasit silmiltä ja laita asioita käytäntöön! Kokeile ideoita, sovella, tarkkaile, mittaa ja etsi syy-seuraussuhteita! Tämän perusteella pystyy nopeasti päättelemään, että mikä tuo haluttuja tuloksia ja mikä ei. Pidä toimivat osiot, jätä toimimattomat pois ja pidä sykli jatkuvasti käynnissä.

____

Me Personal Trainer Akatemiassa tarjoamme seuraavia koulutuskokonaisuuksia:

Personal trainer -koulutusohjelmat:

Personal trainer 2/2017 – aloitus 26.8.2017

Personal trainer 1/2018 – aloitus 3.2.2018

Jatkokoulutukset:

Strength & Conditioning coach / aloitus 14.10.2017

Nutrition Coach / aloitus 24.9.2017

Movement coach / aloitus 2.9.2017

Kouluttajiemme tulevat verkkokurssit:
Kohti käsilläseisontaa 66 päivässä -verkkokurssi / Jukka Rajala

Venyttely ja liikkuvuusharjoittelu / Jukka Mäennenä

Paleokuukausi / Jaakko Savolahti

 


Categories: Blogi

Post Your Thoughts