fbpx

Liikeharjoittelua jokaiselle

Liikkuminen, harjoittelu, treenaaminen tai miksi sitä haluaakaan nimittää on perusedellytys hyvin toimivalle ja tasapainoiselle elimistölle. Voisi jopa sanoa, että vaikutukset ylettyvät selvästi aina mielenterveyteen asti! Kun harjoitteluun tai harrastamiseen saadaan vielä tiettyä tavoitteellisuutta, niin tulokset paranevat yleensä joka mittarilla. Tekemisestä nauttii enemmän ja tuloksetkin ovat usein parempia.

Aloittaminen

Jos tekemisestä ei nauti, niin sitä ei tule jatkettua pitkäjänteisesti vaikka hyödyt olisivat kuinka suuret tahansa. On siis ensiarvoisen tärkeää löytää harjoitus- ja liikkumismuoto, josta nauttii! Muuten lupaava startti jää lyhyeksi kuin kananlento. Aloittelijan kohdalla olisi hyvä keskittyä seuraavaan kolmeen asiaan:

1) Usko tekemiseen ja muodosta harjoittelusta tapa.
2) Opettele tarvittavat liiketekniikat.
3) Kiinnitä huomiota liikkeisiin ja kehontoimintaan harjoittelun aikana sekä myös sen ulkopuolella.

Joku viisas on joskus sanonut, että olemme tekemisemme keskiarvo. Säännöllisyys ja pitkän tähtäimen mielessä pitäminen tulevat tässä kohtaa tärkeäksi. On parempi harjoitella kaksi kertaa viikossa lähes vuoden ympäri, kuin tehdä muutaman viikon tai kuukauden raskaita treenijaksoja ja lopettaa kuin seinään. Prosessiin ja tekemiseen tulee myös uskoa! Huono harjoitusohjelma hyvin tehtynä tuo lähes aina paremmat tulokset kuin paras mahdollinen tehtynä ”sinne päin”.

Harjoittelumuodosta riippumatta oikeiden tekniikoiden opettelun tulisi olla tärkeässä roolissa heti alusta lähtien. Mitä nopeammin oikeaan tekniikkaan päästään kiinni, sen parempi. Usein joutuu tekemään yli kaksinkertaisen työn, jos alkuperäinen tekniikka on väärä. Siitä pois opettelu ja sen korvaaminen uudella oikealla tekniikalla on usein helpommin sanottu kuin tehty.

Harjoittelua tulisi kohdella harjoitteluna sen varsinaisessa merkityksessä. Sen sijaan, että harjoituksessa käydään vain ohjelmasta löytyvät liikkeet läpi, niin jokaiseen toistoon ja liikkeeseen tulisi suhtautua sillä ajatuksella, että tässä on mahdollisuus oppia ja kehittyä. Liiketekniikoiden lisäksi tulisi keskittyä kehon toimintaan ja sen välittämiin viesteihin. Harva kiinnittää huomiota esimerkiksi polven, selän tai olkapään toimintaan ennen kuin niissä ilmenee syystä tai toisesta kipua. Kun yksinkertaistenkin liikkeiden aikana niin harjoituksissa kuin arjessakin tunnustelee, että miltä kehossa tuntuu erilaisten liikkeiden aikana, niin kyky poimia näitä viestejä kehittyy. Tämä arvokas ja ikävä kyllä unohdettu taito, jonka tärkeyttä on vaikea painottaa liiaksi.

Jokaiselle jotakin

Tässä vaiheessa ei ole puhuttu vielä tarkemmin harjoitusmuodoista. Kun työhön valitaan oikea työkalu, niin tulokset ovat usein hyviä. Naulan saa upotettua seinään helpommin vasaralla kuin pokasahalla. Sama pätee harjoitteluun ja harjoitusmuodon valintaan. Ylävartalon suhteellisen voiman harjoittamiseen on vaikea löytää voimistelurenkaita parempaa välinettä. Vastaavasti alavartalon maksimivoimaharjoittelussa on vaikea löytää levytangon voittanutta. Kahvakuulat mahdollistavat monipuolisen harjoittelun ja kulkevat helposti mukana vaikkapa mökille. Kehonpaino- ja Movement-harjoittelussa kaikki tarvittava on aina mukana. Et tarvitse kuin oman kehosi ja jonkin verran tietämystä ja taitoa miten sitä tulee käyttää.

Valitse siis harjoitus- tai liikeharjoittelumuoto, josta nautit. Se voi olla esimerkiksi kehonpaino- ja kahvakuulaharjoittelun yhdistelmä. Vastaavasti voit harjoitella pelkästään levytangolla tai omaa kehonpainoa käyttäen Movement-harjoittelun merkeissä.

PTA-jukka blogi 770pix

Mikä muoto onkaan ja riippumatta siitä, että vaihteleeko niitä kausittain, niin yhtäläisyyksien ja siirtovaikutusten tarkkaileminen on palkitsevaa. Esimerkiksi painonnostoharjoittelu voi parantaa olkanivelten liikkuvuutta ja antaa lisää potkua jalkoihin. Vastaavasti kehonpainoharjoittelujakso voi tuoda kuin yllättäen lisää voimaa levytankoliikkeisiin. Näiden eri harjoitusmuotojen siirtovaikutus muihin urheilulajeihin, kuten vaikkapa jalkapalloon, jääkiekkoon tai pikajuoksuun, on vastaavasti toinen mielenkiintoinen aihealue!

Lopuksi

Valitse siis liikkumis- ja harjoittelumuoto, josta nautit. Keskity tekemiseen ja elimistön antamaan palautteeseen ja tule paremmaksi päivä päivältä pieni askel kerrallaan.

Vaikka edellä mainittujen tavoitteiden määrittäminen on hyödyllistä ja jopa ensiarvoisen tärkeää, niin niihin ei kannata takertua liiaksi. Kun oikeita asioita tekee säännöllisesti päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen, niin tulokset seuraavat perässä ennemmin tai myöhemmin. Älä kuitenkaan pelkää ottaa välillä uutta ja tuoretta lähestymistapaa. Päämäärä ei ole kaikki kaikessa, nauti myös matkasta!

Jukka Mäennenä

PTA-studio Ilmoittaudu koulutuksiin matala


Categories: Blogi